פעיל מבחינה סיסמית. ואכן, רעידות אדמה, אשר חלקן היו הרסניות במיוחד, פגעו במהלך ההיסטוריה באזור זה. המומחים בתחום מעריכים כי רעידת אדמה חזקה בישראל עלולה להתרחש בכל יום. חרף הסיכון הרב, מבנים רבים במדינה אינם מסוגלים להתמודד עם רעידות אדמה. זאת משום שחלק בלתי מבוטל מהמבנים בישראל הוקמו ללא עמידה בת"י 413 – התקן המחמיר שנכנס לתוקף בשנת 1975 ואשר ביקש לדאוג לכך שמבנים חדשים יהיו בעלי עמידות כנגד רעידות אדמה.
כמעט כל המבנים בישראל אשר נבנו לפני שנת 1980 אינם עומדים בתקן המדובר. בשל הסיכון הרב מפני רעידת אדמה, מינהל התכנון במשרד הפנים הכין במאי 2005 את תמ"א 38. מדובר בתוכנית מיוחדת אשר תוכננה ואושרה בכדי להביא לחיזוק מבנים בישראל כנגד רעידות אדמה.
תמ"א 38 – תמריצים
היות ונדרש שיפוץ משמעותי למבנה, והיות ורבים מהדיירים אינם ששים "לצאת לדרך" בשל העלויות היקרות הכרוכות בהליך מסוג זה, הממשלה החליטה לכלול בתוכנית תמ"א 38 מגוון תמריצים. לדוגמא, אפשרות לחזק את המבנה תוך כדי תוספות בנייה (הוספת ממ"דים, הרחבת דירות, הוספת מעלית, סגירת קומת עמודים ועוד).
כמו כן, במרבית המקרים, הדיירים יכולים לקבל גם זכויות בנייה עבור קומות נוספות על הגג, וזאת בין השאר בכדי לממן את עלות הפרויקט (על ידי מכירת הדירות לקבלן המבצע). לעיתים, תמ"א 38 מאפשרת גם הריסת המבנה לחלוטין ובנייתו מחדש (כמו פינוי-בינוי). בקיצור, האפשרויות הן רבות ומגוונות. ובכן, מי זכאי לתמ"א 38?
זכאות לתמ"א 38
תוכנית תמ"א 38 פונה כאמור למבנים ישנים אשר לא הוקמו ותוכננו בהתאם לת"י 413 – הנחיות תכנון מבנים לעמידות כנגד רעידות אדמה (משנת 1975). מבנים אשר קיבלו היתרי בנייה עובר ל-1 לינואר 1980 נהנים מזכאות לתמ"א 38 לרבות תוספת של זכויות בנייה בהתאם לתוכנית. כאמור, הבסיס הוא למעשה ת"י 413. אי לכך, גם מבנים אשר תוכננו לאחר 1.1.1980 יכולים לממש תמ"א 38 במידה ומהנדס קבע כי הם לא נבנו ותוכננו בהתאם לתקן המדובר.
תמ"א 38 איננה תקפה בנוגע למבנים אשר ת"י 413 פוטר אותם מהתכנון המחמיר כנגד רעידות אדמה. מדובר על פי רוב במבנים בני שתי קומות ומטה הממוקמים על שטח של פחות מ-400 מ"ר. עם זאת, מבנים מסוג זה יכולים לקבל את אישורה של ועדה מקומית לצורך חיזוק המבנה כנגד רעידות אדמה, וזאת באמצעות הרחבתן של דירות קיימות ללא תוספות של יחידות דיור. במקרים אלה, תוספת הבנייה תבוצע בשטח של עד 25 מ"ר, בקומת העמודים, ולא תתאפשר לבעלי הנכס חריגה מגובהו של המבנה לשם חיזוקו.
מבנים כגון מחסנים אשר אינם מאוכלסים במרבית הזמן אינם זכאים לתמ"א 38, וכך גם מבנים המיועדים להריסה (על פי צו בית משפט או תוכנית). זכאות לתמ"א 38 קמה למבנה רק לאחר שהוא נבחן בבדיקת עמידות על ידי מהנדס והאחרון קבע כי יש לחזקו. כמו כן, הוועדה המקומית רשאית לדחות מתן היתרי בנייה אשר כרוכים בתוספת זכויות בניה במבנה.