חיבתו הידועה של הציבור הישראלי להשקעות ארוכות טווח ידועה זה מכבר. מניות, אגרות חוב, נדל"ן, שוק ההון והרשימה עוד ארוכה. מדובר למעשה על מהלכים שבמסגרתם מושקעים סכומי כסף בהיקפים שונים ובאפיקים מגוונים. זאת, מתוך מטרה ליהנות מתשואה עתידית או תשואה שוטפת.
אחד מאפיקי ההשקעה הפופולאריים ביותר בישראל הוא כמובן השקעה בנדל"ן. על פי נתוני משקי הבית בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, נכון לשנת 2012, כ-7.9% ממשקי הבית בישראל מחזיקים ביותר מדירה אחת. דהיינו, משקיעים בנדל"ן. מדובר בעלייה משמעותית בענף ההשקעות במקרקעין, וזאת משיעור של כ-2.5% בלבד בשנת 2007. אחת הסיבות לכך היא היציבות אשר מאפיינת השקעה בנדל"ן לעומת השקעה באפיקים אחרים. מומחים בתחום מעריכים כי העלייה מבחינת מספר משקיעי הנדל"ן בישראל טמונה בין השאר במפולת הבורסה בשנת 2008.
קרקעות חקלאיות – שוק של כ-3.8 מיליארד שקלים
חשוב להדגיש כי השקעה בנדל"ן היא שם קוד למספר אפיקים שונים. למשל, השקעה בנדל"ן מסחרי, השקעה בנדל"ן למגורים, השקעה בנדל" בחו"ל, השקעות נדל"ן בקרקעות חקלאיות וכדומה. היות ושוק הנדל"ן הישראלי סובל לעיתים מחוסר יציבות, יותר ויותר משקיעים מחפשים הזדמנויות אטרקטיביות בקרקעות חקלאיות. ואכן, קרקע חקלאית להשקעה הפכה זה מכבר "לטרנד". מדי שנה, שוק הקרקעות החקלאיות בישראל מגלגל כ-900 מיליון שקלים ומאז שנת 2007 הושקעו כ-3.8 מיליארד ₪ בקרקעות חקלאיות ברחבי הארץ. ובכן, מדוע השקעה בקרקע חקלאית מיצבה את עצמה כאפיק פופולארי והיכן נמצאים יתרונותיה של עסקה זו לעומת השקעות בנתיבים אחרים? התשובה לכך, כצפוי, מורכבת ממספר פרמטרים.
ראשית, הכל מתחיל בהון עצמי. מחיריהן הממוצעים של קרקעות חקלאיות עומדים כיום על כ-290,000 שקלים. אי לכך, זוהי השקעה אשר גם זוגות צעירים בתחילת דרכם המשותפת יכולים לקחת על עצמם (בניגוד להשקעות מורכבות יותר בנדל"ן או שוק ההון). לעיתים, השקעה בקרקע חקלאית איננה דורשת הון ראשוני של יותר מכמה עשרות אלפי שקלים. יתרה מכך, בעת הפשרת הקרקע, התשואה אשר תתקבל ממכירת הנכס תהיה גבוהה במאות אחוזים מההשקעה הראשונית. אמנם קשה להעריך האם ומתי תופשר קרקע פלונית, אך ניתן בהחלט להקטין את הסיכונים הטמונים בעסקה מסוג זה באמצעות מחקר מקדים והתייעצות עם גורמי מקצוע.
עלייה במחירי הקרקעות החקלאיות כמות שהן
יתרון נוסף מבחינת השקעה בקרקע חקלאית נובע מהסיכון הנמוך הרובץ לפתחו של הרוכש. על פי נתונים שפורסמו לאחרונה במגזין הכלכלי דה מארקר, ובדומה לכל אפיקי הנדל"ן בישראל, גם מחירי קרקעות חקלאיות נמצאים בעלייה מתמדת. למשל, בעוד מחירה הממוצע של קרקע חקלאית להשקעה בשנת 2010 עמד על כ-234,000 שקלים, שנה לאחר מכן, ב-2011, מחיריהן הממוצעים של הקרקעות החקלאיות התייצב כבר על כ-281,000 שקלים. דהיינו, עליה של כ-19% בשווי הקרקע בתוך שנה אחת.
חשוב להדגיש כי מדובר על נתון כללי ואין בכך בכדי להעיד על עלייה בערכה של קרקע כזו או אחרת. עם זאת, הסטטיסטיקה, כידוע, איננה משקרת. מחיריהן של הקרקעות החקלאיות בישראל מאמירים, בין השאר תודות לביקוש הרב עבור אפיקי השקעה אלה.
בניגוד לנדל"ן למגורים או השקעה בשוק ההון, קרקעות חקלאיות איננן מניבות לבעליהן תשואה שוטפת. עם זאת, זהו נכס נדל"ן אשר טומן בחובו תשואה אדירה עם שינוי ייעוד הקרקע. במידה שהקרקע משנה את ייעודה, שוויה מזנק במאות אחוזים בתוך זמן קצר. דהיינו, אמנם המשקיעים אינם נהנים מתשואה שוטפת, אך התשואה בעת ההפשרה תכסה על הקיפאון הארוך ותניב רווחים יפים.
כאן, כמובן, טמון גם הסיכון בעסקה, היות ולא ניתן להעריך האם קרקע מסוימת תופשר, אם לאו. אולם, גם השקעה בשוק ההון או באפיקים אחרים טומנת בחובה סיכונים שונים. במילים פשוטות, הצלחתה של העסקה טמון בבחירה נכונה של הקרקע החקלאית. במידה ותפעלו בזהירות, ולאחר בדיקה מעמיקה של הנכס המבוקש, תוכלו בהחלט ליהנות מנתיב השקעה אטרקטיבי הטומן בחובו הזדמנות לתשואה נהדרת.